Creëer een Ergonomische Werkomgeving op Kantoor voor Optimaal Comfort en Productiviteit

ergonomie kantoor

Ergonomie op kantoor: Creëer een gezonde en productieve werkomgeving

Een groot deel van ons leven brengen we door op kantoor, achter een bureau, starend naar een computerscherm. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan de ergonomie op kantoor. Een ergonomische werkomgeving kan namelijk het welzijn van werknemers verbeteren, de productiviteit verhogen en het risico op werkgerelateerde gezondheidsproblemen verminderen.

Wat is ergonomie?

Ergonomie richt zich op het ontwerpen van werkplekken die zijn aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van mensen. Het doel is om ervoor te zorgen dat werknemers comfortabel, veilig en efficiënt kunnen werken.

Belang van ergonomie op kantoor

Een goede ergonomie op kantoor heeft talloze voordelen:

 • Verbeterde gezondheid: Ergonomische werkplekken verminderen het risico op lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekklachten, RSI (Repetitive Strain Injury) en oogvermoeidheid.
 • Verhoogde productiviteit: Wanneer werknemers comfortabel zitten en hun lichaam in een goede houding kunnen plaatsen, kunnen ze zich beter concentreren en efficiënter werken.
 • Verlaagd ziekteverzuim: Een ergonomische werkomgeving kan het aantal werkgerelateerde blessures en gezondheidsproblemen verminderen, wat resulteert in minder ziekteverzuim.
 • Verbeterde werktevredenheid: Werknemers die in een ergonomische omgeving werken, voelen zich gewaardeerd en verzorgd door hun werkgever, wat de algehele werktevredenheid verhoogt.

Ergonomische aanpassingen op kantoor

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van ergonomie die moeten worden overwogen op kantoor:

 • Ergonomische stoelen: Zorg voor verstelbare stoelen met goede rug- en armsteunen. De stoel moet de juiste hoogte hebben, zodat de voeten plat op de grond kunnen rusten.
 • Ergonomische bureaus: Bureaus moeten in hoogte verstelbaar zijn, zodat werknemers hun bureau kunnen aanpassen aan hun lichaamslengte en voorkeur.
 • Monitorpositie: Plaats het computerscherm recht voor u op ooghoogte om nek- en oogspanning te verminderen. Gebruik een documenthouder om te voorkomen dat u herhaaldelijk naar beneden moet kijken.
 • Toetsenbord en muis: Kies voor ergonomische toetsenborden en muizen die de pols in een neutrale positie houden en onnodige belasting voorkomen.
 • Verlichting: Zorg voor voldoende natuurlijk licht en gebruik goede verlichting om vermoeide ogen te voorkomen. Pas de helderheid van het scherm aan om comfortabel te kunnen werken.

Een gezonde werkomgeving creëren

Ergonomie op kantoor moet niet worden onderschat. Het is belangrijk om te investeren in de juiste meubels, apparatuur en training om een gezonde werkomgeving te creëren. Werknemers moeten ook worden aangemoedigd om regelmatig pauzes te nemen, hun houding te variëren en eenvoudige oefeningen te doen om spierspanning te verminderen.

Door ergonomische principes toe te passen op kantoor, kunnen werkgevers een positieve werkomgeving bevorderen waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en hun werk efficiënt kunnen uitvoeren zonder risico op gezondheidsproblemen. Het resultaat is een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers.

 

9 Tips voor een Ergonomische Werkplek op Kantoor

 1. Zorg voor een ergonomische bureaustoel met goede ondersteuning voor je rug.
 2. Stel je bureau op de juiste hoogte in, zodat je armen in een hoek van 90 graden rusten op het werkblad.
 3. Plaats je beeldscherm op ooghoogte en op een armlengte afstand van je lichaam.
 4. Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis om overbelasting van polsen en handen te voorkomen.
 5. Neem regelmatig pauzes om te bewegen en stretchoefeningen te doen om spierspanning te verminderen.
 6. Zorg voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte en vermijd schittering op het beeldscherm.
 7. Houd een goede houding aan tijdens het werken, met rechte rug en ontspannen schouders.
 8. Gebruik een documenthouder om nekklachten bij veelvuldig naar beneden kijken te voorkomen.
 9. Pas de indeling van je kantoor aan, zodat alles binnen handbereik is zonder onnodige strekbewegingen.

Zorg voor een ergonomische bureaustoel met goede ondersteuning voor je rug.

Een van de belangrijkste aspecten van een ergonomische werkplek is het hebben van een goede bureaustoel met voldoende ondersteuning voor je rug. Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je comfortabel kunt zitten en je rug op de juiste manier wordt ondersteund. Dit helpt om rugklachten te voorkomen en bevordert een gezonde werkhouding. Investeer daarom in een bureaustoel die verstelbaar is in hoogte, rugleuning en armleuningen, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Een goede bureaustoel is essentieel voor een ergonomisch verantwoorde werkplek waar je langdurig comfortabel en productief kunt werken.

Stel je bureau op de juiste hoogte in, zodat je armen in een hoek van 90 graden rusten op het werkblad.

Een belangrijke tip voor een ergonomisch kantoor is om je bureau op de juiste hoogte in te stellen, zodat je armen in een hoek van 90 graden rusten op het werkblad. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van je armen en voorkomt onnodige spanning in de schouders en nek. Door deze juiste positie kun je comfortabel werken en verminder je het risico op klachten zoals RSI (Repetitive Strain Injury). Het aanpassen van de hoogte van je bureau is een eenvoudige maar effectieve manier om een ergonomische werkomgeving te creëren en je productiviteit te verhogen.

Plaats je beeldscherm op ooghoogte en op een armlengte afstand van je lichaam.

Een belangrijke tip voor een goede ergonomie op kantoor is om je beeldscherm op ooghoogte te plaatsen en op een armlengte afstand van je lichaam. Door je beeldscherm op ooghoogte te positioneren, voorkom je overmatige belasting van je nek en verminder je de kans op nekklachten. Daarnaast is het belangrijk om het beeldscherm op een armlengte afstand te plaatsen, zodat je comfortabel kunt werken zonder dat je voorover moet leunen of te ver naar achteren moet leunen. Deze eenvoudige aanpassingen kunnen bijdragen aan een gezonde en productieve werkhouding.

Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis om overbelasting van polsen en handen te voorkomen.

Om overbelasting van polsen en handen te voorkomen, is het belangrijk om een ergonomisch toetsenbord en muis te gebruiken. Deze speciaal ontworpen apparaten zorgen ervoor dat de pols in een neutrale positie blijft, waardoor onnodige belasting wordt voorkomen. Een ergonomisch toetsenbord is vaak voorzien van een gebogen of gesplitst ontwerp, waardoor de handen en polsen comfortabel kunnen rusten tijdens het typen. Daarnaast biedt een ergonomische muis ondersteuning aan de handpalm en zorgt voor een natuurlijke grip, waardoor de spierspanning wordt verminderd. Door te investeren in deze ergonomische hulpmiddelen kan overbelasting van polsen en handen worden voorkomen, wat bijdraagt aan een gezonde en comfortabele werkomgeving op kantoor.

Neem regelmatig pauzes om te bewegen en stretchoefeningen te doen om spierspanning te verminderen.

Een belangrijke tip voor een ergonomische werkomgeving op kantoor is om regelmatig pauzes te nemen om te bewegen en stretchoefeningen te doen. Langdurig zitten kan leiden tot spierspanning en vermoeidheid. Door regelmatig op te staan, rond te lopen en wat strekoefeningen te doen, kan de bloedcirculatie verbeterd worden en kunnen gespannen spieren ontspannen. Dit bevordert niet alleen het fysieke welzijn, maar ook de mentale alertheid en productiviteit. Neem dus even de tijd om uit uw stoel te komen en uw lichaam wat beweging te geven tijdens uw werkdag.

Zorg voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte en vermijd schittering op het beeldscherm.

Een belangrijke tip voor een ergonomische kantooromgeving is om te zorgen voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte en schittering op het beeldscherm te vermijden. Goede verlichting is essentieel om vermoeide ogen te voorkomen en de productiviteit te bevorderen. Plaats uw bureau zo dicht mogelijk bij een raam om natuurlijk licht binnen te laten. Als dat niet mogelijk is, zorg dan voor goede kunstmatige verlichting die niet te fel is. Daarnaast kunt u gebruikmaken van gordijnen of jaloezieën om schittering op het beeldscherm te verminderen. Door deze maatregelen te nemen, creëert u een comfortabele werkomgeving waarin u zich kunt concentreren zonder last te hebben van hinderlijke schittering.

Houd een goede houding aan tijdens het werken, met rechte rug en ontspannen schouders.

Een goede houding is essentieel bij het werken op kantoor. Het is belangrijk om een rechte rug en ontspannen schouders te behouden. Door bewust te zijn van je houding en regelmatig te controleren of je goed zit, kun je spanning en belasting op je rug en schouders verminderen. Een rechte rug helpt om de natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden en voorkomt rugklachten op de lange termijn. Ontspannen schouders zorgen ervoor dat er geen onnodige spanning wordt opgebouwd in de nek- en schoudergebieden, waardoor het risico op pijnlijke spieren wordt verminderd. Door deze eenvoudige ergonomische aanpassingen toe te passen, kun je comfortabeler werken en bijdragen aan een gezonde werkomgeving.

Gebruik een documenthouder om nekklachten bij veelvuldig naar beneden kijken te voorkomen.

Een handige tip om nekklachten te voorkomen bij veelvuldig naar beneden kijken op kantoor, is het gebruik van een documenthouder. Door het plaatsen van het computerscherm recht voor u op ooghoogte en het gebruik van een documenthouder voor belangrijke documenten, kunt u uw nek in een meer neutrale positie houden. Dit vermindert de spanning op uw nekspieren en voorkomt ongemak en pijn. Zo kunt u comfortabel werken zonder dat uw nek overbelast raakt.

Pas de indeling van je kantoor aan, zodat alles binnen handbereik is zonder onnodige strekbewegingen.

Een belangrijke tip voor een ergonomisch kantoor is om de indeling van je werkruimte aan te passen, zodat alles binnen handbereik is zonder onnodige strekbewegingen. Door je bureau zo in te richten dat veelgebruikte items zoals je toetsenbord, muis, telefoon en documenten binnen handbereik liggen, voorkom je overmatige belasting van je spieren en gewrichten. Dit minimaliseert het risico op blessures en ongemakken zoals nek-, schouder- en armklachten. Een goed georganiseerde werkplek bevordert niet alleen je comfort, maar ook je productiviteit doordat je efficiënter kunt werken zonder onderbrekingen of onnodige strekbewegingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.