De Belangrijkste Informatie over BTW op Kantoorartikelen

btw op kantoorartikelen

BTW op kantoorartikelen: Wat u moet weten

Bij het kopen van kantoorartikelen is het belangrijk om rekening te houden met de btw (belasting over de toegevoegde waarde) die van toepassing is. De btw is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. In Nederland geldt een standaard btw-tarief van 21%, maar er zijn ook producten en diensten waarop een verlaagd tarief of zelfs geen btw van toepassing is.

Voor kantoorartikelen geldt over het algemeen het standaardtarief van 21% btw. Dit tarief is van toepassing op producten zoals pennen, papier, mappen, nietmachines, enzovoort. Bij het afrekenen van uw aankoop zult u merken dat de prijs inclusief btw wordt weergegeven. Het bedrag aan btw wordt apart vermeld op uw factuur of bon.

Het kan echter voorkomen dat bepaalde kantoorartikelen onder het verlaagde btw-tarief vallen. Het verlaagde tarief in Nederland bedraagt 9% en is onder andere van toepassing op boeken, tijdschriften en kranten. Als u bijvoorbeeld boeken of vakbladen voor uw bedrijf wilt aanschaffen, kunt u profiteren van dit lagere tarief.

Daarnaast zijn er ook specifieke gevallen waarin geen btw verschuldigd is over kantoorartikelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u zaken doet met bedrijven buiten Nederland, maar binnen de Europese Unie (EU), en u beschikt over een geldig btw-identificatienummer. In dit geval kunt u gebruikmaken van de zogenaamde intracommunautaire levering, waarbij de btw wordt verlegd naar de afnemer.

Het is belangrijk om op te merken dat de regels met betrekking tot btw complex kunnen zijn en kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel advies in te winnen bij een belastingadviseur of uw boekhouder.

Btw op kantoorartikelen kan een aanzienlijke kostenpost zijn voor bedrijven. Het is daarom raadzaam om prijzen te vergelijken en te zoeken naar aanbiedingen die mogelijk lagere prijzen of kortingen bieden. Daarnaast kunt u als ondernemer in aanmerking komen voor teruggave van btw via uw periodieke btw-aangifte.

Kortom, bij het kopen van kantoorartikelen is het belangrijk om rekening te houden met de btw die van toepassing is. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van het juiste tarief en eventuele uitzonderingen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het afrekenen. Door bewust om te gaan met de btw kunt u mogelijk kosten besparen en uw financiën efficiënter beheren.

 

Veelgestelde vragen over btw op kantoorartikelen: Tarieven, categorieën en werkzaamheden

 1. Hoeveel btw op kantoorartikelen?
 2. Wat valt onder 9% en 21% btw?
 3. Wat valt onder 12% btw?
 4. Welke werkzaamheden vallen onder 9% btw?

Hoeveel btw op kantoorartikelen?

Op kantoorartikelen in Nederland wordt over het algemeen het standaard btw-tarief van 21% toegepast. Dit tarief is van toepassing op producten zoals pennen, papier, mappen, nietmachines en andere kantoorbenodigdheden. Bij het afrekenen van uw aankoop zult u merken dat de prijs inclusief btw wordt weergegeven. Het bedrag aan btw wordt apart vermeld op uw factuur of bon.

Het is echter belangrijk om te weten dat er ook kantoorartikelen zijn die onder het verlaagde btw-tarief vallen. Het verlaagde tarief in Nederland bedraagt 9% en is bijvoorbeeld van toepassing op boeken, tijdschriften en kranten. Als u dergelijke artikelen voor uw bedrijf wilt aanschaffen, kunt u profiteren van dit lagere tarief.

Het is altijd raadzaam om bij twijfel advies in te winnen bij een belastingadviseur of uw boekhouder, omdat de regels met betrekking tot btw complex kunnen zijn en kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie.

Wat valt onder 9% en 21% btw?

In Nederland geldt een standaard btw-tarief van 21%, maar er zijn ook producten en diensten waarop een verlaagd tarief van 9% van toepassing is. Hieronder volgt een overzicht van enkele veelvoorkomende goederen en diensten die onder elk tarief vallen:

9% btw:

– Voedingsmiddelen, zoals brood, melk, groenten, fruit, vlees, vis, eieren

– Water (niet-bruisend)

– Geneesmiddelen (niet op recept)

– Boeken

– Tijdschriften en kranten

– Kunstvoorwerpen (schilderijen, beeldhouwwerken) gemaakt door kunstenaars zelf

– Agrarische producten (bloemen, planten, zaden)

21% btw:

– Elektronica (televisies, computers, telefoons)

– Kleding en schoenen

– Meubels

– Cosmetica en verzorgingsproducten

– Brandstof

– Alcoholische dranken

– Restaurantdiensten en afhaalmaaltijden

Het is belangrijk om te vermelden dat dit slechts een algemene lijst is en dat er uitzonderingen kunnen zijn. Sommige producten of diensten kunnen bijvoorbeeld helemaal vrijgesteld zijn van btw. Daarnaast kunnen er specifieke regels gelden voor bepaalde sectoren of situaties. Het is altijd aan te raden om bij twijfel de Belastingdienst te raadplegen of advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Houd er rekening mee dat de tarieven kunnen veranderen, afhankelijk van overheidsbeslissingen en wetswijzigingen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de btw-tarieven.

Wat valt onder 12% btw?

Het verlaagde btw-tarief van 12% is in Nederland van toepassing op een aantal specifieke producten en diensten. Hieronder volgt een overzicht van enkele goederen en diensten die onder het 12% btw-tarief vallen:

 1. Voedingsmiddelen: Verse groenten, fruit, vlees, vis, zuivelproducten, eieren, brood, granen, meel, pasta en andere basisvoedingsmiddelen vallen over het algemeen onder het 12% btw-tarief.
 2. Water: Drinkwater dat wordt geleverd via het openbare waterleidingnet valt ook onder het verlaagde tarief van 12%.
 3. Geneesmiddelen: Medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts of verkrijgbaar zijn bij de apotheek vallen in de meeste gevallen onder het verlaagde tarief.
 4. Boeken: Gedrukte boeken (inclusief schoolboeken), kranten en tijdschriften worden belast met 9% btw in plaats van 21%.
 5. Kunstvoorwerpen: Onder bepaalde voorwaarden kunnen kunstvoorwerpen zoals schilderijen, beeldhouwwerken en antiek ook onder het verlaagde tarief vallen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de toepassing van het 12% btw-tarief afhankelijk kan zijn van specifieke regels en uitzonderingen. Het kan daarom raadzaam zijn om bij twijfel advies in te winnen bij een belastingadviseur of uw boekhouder om te bepalen of uw specifieke product of dienst onder het verlaagde tarief valt.

Welke werkzaamheden vallen onder 9% btw?

Onder het verlaagde btw-tarief van 9% vallen verschillende werkzaamheden en goederen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Voedingsmiddelen: Verse groenten, fruit, vlees, vis, zuivelproducten, brood, granen, eieren en andere basisvoedingsmiddelen vallen onder het verlaagde tarief.
 2. Water: Levering van drinkwater valt ook onder het verlaagde btw-tarief.
 3. Agrarische producten: Producten die voortkomen uit de landbouwsector, zoals bloemen, planten, zaden en pootaardappelen.
 4. Geneesmiddelen: Medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals pijnstillers of hoestsiropen.
 5. Boeken: Zowel gedrukte boeken als e-books vallen onder het verlaagde tarief. Dit geldt ook voor kranten en tijdschriften.
 6. Kunstvoorwerpen: Verkoop van kunstvoorwerpen zoals schilderijen, sculpturen en antiek kan onder bepaalde voorwaarden vallen onder het verlaagde tarief.
 7. Sportactiviteiten: Toegang tot sportevenementen zoals voetbalwedstrijden of fitnesslessen kan in sommige gevallen onder het verlaagde tarief vallen.

Het is belangrijk op te merken dat er specifieke regels en uitzonderingen kunnen gelden voor elk van deze categorieën. Het is altijd raadzaam om de meest recente wetgeving te raadplegen of contact op te nemen met een belastingadviseur om te bevestigen of uw specifieke werkzaamheden onder het verlaagde btw-tarief vallen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.

*
*
Je mag gebruik maken van deze <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.